Nyheter

Restips till Glasriket i Småland

Kosta Boda Art hotel är nu inne på sitt sjätte år och lockar med sitt prisbelönta spa, sin väldigt speciella inredning och häftiga glasbar.

Glasriket har dock mer att komma med och det är roligt att kunna kombinera stilfullt boende och spa med att prova glasblåsning, gå på älgsafari, fiska lax och handla glas i outlet-butiken från Kosta Boda och Orrefors.

Programmet för Glaskonst är vanligtvis fullspäckat varje år. Om man prickar rätt datum så kan man få se utställningar, men även glasshower och gjutning, blåsning och målningar med eld och glas i hyttan. Det anordnas ofta även prova-på-aktiviteter och workshops och man kan till och med få se tillverkningen av helt nya serier som ges form framför ens ögon. Fantastiskt!

Det finns många olika glasbruk att besöka och det kan vara svårt att hinna med alla på en och samma dag. Skrufs Glasbruk hade sin storhetstid på 50- och 60-talen och då jobbade det 180 man här. Nu är man sju, varav tre glasblåsare. I Målerås tillverkas världsberömd kristallkonst av konstnärerna hos Mats Jonasson Målerås, vilken är Sveriges största privata glashytta. Orrefors förblir dock kanske den mest kända av glasbruken.

Som besökare kan du även få uppleva traditionell hyttsill på flera sätt och vid ett tillfälle som passar dig. Hyttsill består av mat, dryck och musikunderhållning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *