Destinationer Nyheter Reser

Restips till Gotska Sandön

Gotska Sandön är en ö i Gotlands kommun som ligger i Östersjön, 38 kilometer norr om Fårö och 85 kilometer sydost om Landsort. Ön är en del av Fårö socken och är cirka 8 kilometer lång och 5 kilometer bred.

Hela Gotska Sandön är en nationalpark sedan 1963 och antalet besökare per natt har en maxgräns på 165 personer. Därför är Gotska Sandön både unik och exklusiv, men det är naturen själv som är det lyxiga här. Övernattar gör man nämligen i tält eller i enkla stugor vid lägerplatsen. Det finns ingen affär på ön, så se till att ta med dig mat och allt annat du behöver.

Det finns många sällsynta arter av växter och djur som lever på ön och särskilt kända är skalbaggarna. På öns norra sida lever en sälkoloni. Denna är fredad och får inte besökas. Man kan få bra utsikt över kolonin från Sälutkikstallen. Högsta punkten på ön ligger 42 meter över havet och på sanddynen Höga åsen.

På Gotska Sandön är det de härliga sandstränderna och den doftande tallskogen som är njutningen, men det är inte heller fel att ön är väldigt ödslig. Tidigt och sent på säsongen kan man till och med få en hel strand för sig själv. Det finns idag inga bofasta på ön.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *