Destinationer Kultur Nyheter Reser

Storforsen i Älvsbyn

Älvsbyn är en tätort i Norrbotten som ibland kallas Norrbottens pärla, ett uttryck som finns belagt sedan 1930. Älvsbyn är belägen vid Pite älv, 47 kilometer från Boden, 65 kilometer från Luleå och 50 kilometer från Piteå. Älvsbyn hade 4 967 invånare år 2010. Lättast tar man sig hit med tåg.

I Älvsbyn kommer du att få en naturupplevelse likt något ur en saga. Du har den vilda dånande forsen, de vidsträckta klipporna, den trolska urskogen och ett svalkande dopp i Döda fallet är något alldeles speciellt. Besöker du Älvsbyn på vintern så har de en välbesökt skidbacke som är väl värt ett besök.

Älvsbyn har ett 125 hektar stort naturreservat som är väldigt lättillgängligt tack vare träspångar och uppmärkta stigar. Här finns också många fint iordninggjorda grillplatser. Den växtintresserade kan njuta av den rika floran.

Söker du mer äventyr så kan du boka in dig på forsränning i Piteälven. Man kör dagliga turer mellan maj och september. Den ordinarie turen tar ungefär 2 timmar, men man kan även fråga om längre turer och man kan fika eller äta längs med turen. Man ska minimum vara 6 personer och det man behöver ta med är knytbara skor, badkläder och handduk. Sen är du redo för ditt livs äventyr!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *