Destinationer Nyheter Reser

Besöka OS 2016

Några punkter att hålla koll på om du skall till Rio!

Med OS inte alls långt bort finns det ett par saker du bör känna till om du har haft fått den fantastiska möjligheten att besöka Brasilien. Landet står idag inför en hel del problem: Först har vi ekonomin som inte jublar. Zika viruset och en politisk kris med en åtalad president. Men för er modiga – Rio de Janeiro är en stad rik med potentiella belöningar. Olika företag runt om i världen har redan gett beröm till stadens planering av OS, och som de mest visuella OS-spel någonsin. Men oavsett hur bra detta verkar på tv, så är det den urbana djungeln som du kommer att mötas av – Att se allt på tv kan inte jämföras med att vara där, på plats.

Är Rio säkert?

Med uppskattningsvis 85.000 poliser och soldater som patrullerar gatorna under spelen – är detta det dubbela av vad London stod för i säkerhetssiffror 2012. Lokala tjänstemän har gått ut och sagt att Rio kommer att vara ”den säkraste staden på jorden” under OS-spelen som utspelar sig mellan 5-21 augusti. Ändå är våldsbrott en realitet i denna stad, där det är en stor uppdelning mellan rika och fattiga, så att man fortfarande har koll på detta när man reser dit.

För Cariocas, som Rios 6 miljoner invånare kallas, bör man bara vara lågmäld när man inte är i större grupper både för säkerhet och funktionalitet. Havaianas, den brasilianska flip-flop varumärke, är Rios obestridda sko val. Och stadens gyllene sandstränder gör dig tvingad att packa ner ett par shorts och minst en T-shirt, eller hotpants och linnen, och även om du vill ha vissa produkter från Lust Bird. (Även om Rio är en del av det södra halvklotet och det brukar vara milt, kan temperaturen droppa så ta gärna med en jacka.

Klockor och smycken som inte är gjorda av plast är bäst att du lämnar hemma, och vad gäller användning av mobiltelefoner i offentlig miljö så bör detta undvikas. Elektronik är extremt dyrt i Brasilien, och en smartphone kan kosta vad flera månadslöner är för någon ur lokalbefolkningen, så det är bäst att hålla koll på dina värdesaker om du är tvungen att ta med något.

Hur är det med språket och engelskan ?

Folk talar generellt sätt inte engelska. Utanför olympiska arenorna och lyxhotellen och restauranger går det oftast bra, men de flesta Cariocas talar portugisiska, även om de kanske vet några ord på engelska eller spanska. Å andra sidan, de flesta människor är angelägna om att hjälpa utlänningar och ser gärna till att ni hamnar rätt.

Vad äter man?

Om du går till en av de otaliga ”churrascaria” bufféer; som är allt-du-kan-äta- grillat. Här snackar vi kött, och mera kött. Vanligtvis serveras de på spett som består av delar av främst nötkött, lammkotletter, fläsk korv och kyckling. Allt detta kommer du att bli serverad tills du insisterar på att det räcker.

För vegetarianer eller dem som återhämtar sig från en överdos kött, får vi säga att alternativen är begränsade. Håll utkik efter hörn juice barer som erbjuder ett överflöd av färskpressad tropiska fruktjuicer, samt acai bär som ska vara super nyttiga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *