Kultur Nyheter Reser

Gatukonst i Sverige

Gatukonst är en konstform som är allmänt spridd över hela landet i Sverige. Olika målare målar i olika stilar och det är allt från gatukonstnärer till graffitimålare som är aktiva runtom i landet. Det finns lagliga väggar i vissa städer som används flitigt, men även andra väggar, broräcken och busskurer tycks fungera fint att täcka med färg!

Exempel på personer eller crew som skapar olika former av gatukonst och graffiti i Sverige är bland annat Limpotu som målar människor i olika sammanhang och sinnesstämningar, GIRLS/WTWDID som skapar roliga, påhittiga och detaljerade målningar, ”gris på skateboard” som är en söt och ganska ful ”tag” och Vanity/Ozoner/Bravo är ett crew som målar stora fåglar och gör stilrena tagar till. Verktygen är verkligen viktigt. Om du är en hängiven konstnär och du vill uttrycka din arbete, kan du köpa en stege från Stegfabriken.se. 

Det har sedan graffitins intåg i Sverige pågått politiska debatter om ämnet där ena diskursen säger att det är dåligt och fult och den andra diskursen säger att offentligheten tillhör alla och den tredje diskursen säger att vissa väggar av offentligheten tillhör alla och resten inte. I grund och botten är det en rent existenspolitisk fråga: Vilka får synas och vilka får inte synas? Vilka har tillåtelse att göra avtryck på sin omgivning och vilka förväntas finna sig i det system som skapats?

Vissa menar att gatukonst är okej så länge den är ”fin”, vilket i praktiken innebär ”figurer som visas på TV eller målningar som inte läggs märke till”. Det är problematiskt på många sätt. Framför allt handlar det om att konstens funktion tycks reduceras till att vara en metod för att skapa trivsel – trots att konsten har en inneboende förmåga att påverka människor på så många fler sätt än ett! Trivsel är ett sätt att bevara det som redan finns, på samma sätt det är beskaffat. Det är varken kreativt eller nytänkande utan tvärtom bara en annan del av samma koncept.

Konst har en förmåga att väcka glädje, skapa eftertanke, provocera, undersöka nya sätt att leva och vara. En värld i harmoni är egentligen bara ett annat sätt att beskriva en värld som har stagnerat. Det behövs konst, det behövs något som avviker från det vardagliga och ifrågasätter ramverket och breddar handlingsmöjligheterna. Det behövs något uppstickande, något nytt, något som placeras i nya sammanhang under andra premisser.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *