Nyheter

Städer att besöka med fantastiska ytterdörrar

Att resa kan vara bland det bästa som finns! I vår tid kan vi på bara några timmar befinna oss på helt unika platser på andra sidan jorden. Överallt finns det saker att se och uppleva, och nya människor att träffa. Oavsett varför just du reser så finns det något för var och en av oss i vår stora, vackra värld!

Jag tror att en av de största anledningarna till att människor reser så mycket i vår tid är tack vare TV och internet. Vi får hela tiden se att världen är så mycket större än vår lilla hemort och det väcker en längtan i oss att se på riktigt allt det där vi bara ser på skärmar annars. Att kunna befinna sig i ett annat klimat eller kultur, och ändå veta att vi när som helst kan återvända till vårt trygga hem, är en fantastisk upplevelse.

En av mina favoritsaker att titta på när jag är ute och reser är hus, och då speciellt ytterdörrar. Arkitektur är något av det som kan skilja sig mest mellan olika kulturer och jag älskar att vandra runt i nya städer och se hur husen ser ut, ju äldre desto bättre.

Ett sådant ställe som jag tror att de flesta känner till vid det här laget är Santorini med dess karaktäristiska vita hus med blå dörrar och tak. Santorini är en ögrupp i Grekland, perfekt klimat vid Medelhavet, god mat och vackert landskap. Men det som får Santorini att verkligen stå ut är deras hus. Du har säkert sett bilder på det: vitputsade hus med klarblå kupoltak och fönsterkarmar och dörrar i samma blå färg. Öarna känns verkligen som Medelhavet förkroppsligat när man är där. Jag skulle kunna vandra runt på gatorna mellan dessa vackra hus i evigheter. Den blå färgen på dörrar och fönster får alla andra färger att kännas lika vibrerande starka, alltifrån möbler till växter.

En annan stad som har speciellt fantastiska dörrar är staden Safed i norra Israel. Staden är judisk och den tredje viktigaste staden inom judendomen och det märks verkligen på arkitekturen. Det som för mig verkligen får staden är dörrarna. Det finns helt fantastiskt utsmyckade dörrar i den här staden, med vackra mönster och utsökt målade. Mönstren varierar från religiösa symboler och vackra färgade glas till målade frukter och bilder. Till skillnad från Santorini så är ingen dörr den andra lik i Safed och det är en fullt legitim eftermiddagsaktivitet att vandra runt och se hur många olika dörrar du kan hitta!

Oavsett var du är i världen finns det alltid nya saker att upptäcka. När du är på en ny plats, eller en välbekant, försök att lägga märke till nya saker, kanske saker som du annars aldrig tänker på, som dörrar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *