Destinationer Kultur Nyheter Reser

En turistguide till Istedgade

Vesterbro är en trendig del av Köpenhamn, som är fullt av hotell. Här ligger Istedgade, en av de större gatorna som går genom stadsdelen. Det har en brokig historia och har länge varit känt för knark och prostitution. Men nu har denna del av staden förändrats en del, det är inte länge bara porrklubbar och pubar som ligger längs med denna drygt 1 kilometer långa gata.

Myndigheterna har jobbat hårt för att fräscha upp och sanera Istedgade och idag har den flera andra verksamheter. Många trevliga hotell, kafe’er och vanliga butiker har öppnat upp här- blomsterbutiker, mäklare, modebutiker och ett antal tatueringsställen. Ju längre bort från tågstationen man kommer, desto trendigare och hippare blir gatan. De som är intresserade av droger och sex håller sig i närheten av stationen men idag har gatan förbättrat sitt rykte, och många kommer hit för att mysa med en kopp kaffe eller ta sig en titt på modebutikerna.  Och om du fick i atmosfären av Istedgade kan du beställa några produkter från LustBird.se.

Det här är inte gatan för de stora, vanliga modebutikerna eller företagen. Men det betyder inte att man inte kan hitta det mesta här. Istället för de stora kedjorna dras lite udda, trendigare butiker hit. Lokala hamburger och schwarma ställen, kebab och pizza- här finns det mesta om man är hungrig. Ekologisk frukost på hotell Guldsmeden Axel och lunch på det vegetariska kafe’et MADglad, famljeägt och mycket mysigt. Vinbarer som ligger sida vid sida med olika etniska restauranger, här finns mycket att välja mellan. Det blir aldrig tråkigt i en miljö som denna eftersom det mesta är nytt och okänt, ibland känns det som en kulinarisk jorden-runt resa.

Mindre, men minst lika intressanta, klädbutiker och tillbehör finns längs med Istedgade. Rude och Kyoto hör till de mer populära, men det finns också flera mindre kända danska designerbutiker här. Ofta kan man göra riktiga fynd, allt är ju inte precis likadant som annars kan vara fallet. En del av dessa designer har börjat sin bana här, lite på sidan, men är idag representerade även i de större modedistrikten. Vega är en mycket populär musiklokal som ligger i ena änden av Istedgade. Förra året besökte runt en kvarts miljon människor stället och det är känt som ett av Europas bästa musikarrangemang. Konserter och nattklubb, med flera kända artister som uppträder.

Istedgade är alltså en salig blandning, en udda med ändå trendig gata med det mesta till hands. Småhandlare, matställen, designerbutiker och mycket annat trängs längs med denna intressanta och inbjudande gata.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *